portes obertes 2017

xerrada-col·loqui sobre la Maternitat d’Elna

El passat 8 de maig va tenir lloc una xerrada-col·loqui a l’institut Bernat el Ferrer sobre la Maternitat d’Elna i l’exili republicà, a càrrec de la historiadora i escriptora Assumpta Montellà.

L’acte va ser organitzat per l’alumnat d’Història del Món Contemporani de 1r curs de Batxillerat. Vam simular que érem una empresa de serveis culturals i ens vam repartir les diferents tasques que comporta preparar un acte d’aquestes característiques.
La data triada tenia també un valor simbòlic: commemorar el 69è aniversari de la fi de la 2a Guerra Mundial a Europa i alhora recordar que  enguany es compleixen 75 anys de la fi de la Guerra Civil espanyola.
Durant l’acte, Assumpta Montellà va relatar els motius que la van portar a investigar sobre l’exili republicà i les condicions que van haver de patir els refugiats en els camps d’Argelers, Sant Cebrià de Rosselló i Ribesaltes . Amb la seva recerca va descobrir que moltes dones republicanes van tenir la sort de ser acollides a la maternitat que va crear l’any 1939 Elisabeth Eidenbenz a la ciutat d’Elna i que malauradament seria clausurada pels nazis l’any 1944.
Assumpta Montellà va destacar que a vegades era molt difícil trencar el silenci i  introduir-se a les vides de les dones que havien hagut de tenir fills a les platges d’Argelers. En diversos moments del seu relat, el públic es va emocionar, ja que va ser molt dur tot el que va explicar.